Угрожена природна мрестилишта

Препоручите пријатељима

Узводно од ушћа Тисе у Дунав налазе се три Провале, природна мрестилишта у која, нажалост, никада није дошао рибочувар, тврде пецароши из Удружења риболоваца “Сомче” из Лока.

Провале су језерца која се за време великих вода склопе са Дунавом, али никада не остају без воде. Изузетно је богата свим врстама речне рибе. – Недавно је дошло до помора рибе и наша претпоставка да је то последица риболова струјом. Наиме, на површини су се појавиле велике количине угинулих манића и осталих голишавих риба, свих оних које немају крљушти. Начињена је огромна штета, тврди Јанош Борда страствени пецарош. Сматра да је за то крива рибочуварска служба која не обилази овај терен и то илуструје податком да су пре 3-4 године имали 270 чланова, а сада само 15. Истина, и даље сви пецају. Владимир Огњанов из Еколошког друштва “Форланд” из Лока каже да су са догађајем на Провали упознали и Еколошки покрет Новог Сада.

Душан Бастајић управник шумске управе Тител, која газдује овим делом Дунава каже да први пут чује за случај на Провали. -Није ми јасно зашто нико није позвао мене или рибочувара који може најкасније за сат времена да се појави на лицу места. Ако смо могли да решимо проблем аласа на Дунаву, лако ћемо решити и проблеме са пецарошима, тврди Бастајић и показује око километар заплењених мрежа у магацину управе.

– Пецароши нису јединствени, а већина њих лови велике количине рибе, по 10 – 15 килограма штуке и носе кући. За викенд буде и по 60 пецароша са разних страна, зашто не зову рибочувара, пита се један страствени спортски риболовац.

Пецароши из Лока жале се и на полицију која тврди да могу интервенисати само када има елемената кривичног дела. Доста је проблематично и тумачење шта су отворене, а шта затворене воде, али је и њихова оцена да је рибочуварска служба неефикасна.

– Пошто су на Провали дуже време примећене заштићене врсте видре и орлови белорепани, а флора и фауна на левој обали Дунава озбиљно угрожена, поново смо упутили Министарству за заштиту животне средине допис да заштите овај део природе и велики друштвено богатство о коме се тако мало води рачуна, истиче Предраг Димић, председник Удружења риболоваца “Сомче”.

Оставите одговор