racija milos vucevic

Вучевић: Новосадска рација један од најтрагичнијих догађаја

Препоручите пријатељима

НОВИ САД: Новосадска рација један је од најтрагичнијих догађаја у историји Новог Сада и град ће заједно са Српском православном црквом, односно Епархијом бачком и јеврејском општином обележити тај трагични датум, изјавио је данас градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

racija milos vucevic

Вучевић је на конференцији за новинаре истакао да се, док је он на месту градоначелника, никада више неће доводити у питање одлука градске власти да помен жртвама буде обележен у јединственом духу, уз сарадњу Епархије бачке, Јеврејске општине и Града Новог Сада.

“Посебно ми је задовољство што је Град Нови Сад партнер са Епархијом бачком и Јеврејском општином и што ћемо, као и претходне, и ове године на достојанствен начин обележити тај немили догађај, који представља један од најтрагичнијих датума у историји Новог Сада”, рекао је Вучевић.

Председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације Мирослав Илић изложио је детаље везане за обележавање 72-годишњице трагичног догађаја, који се одиграо од 21. до 23. јануара 1942. године, а у којем је страдало неколико хиљада цивила.

Према његовим речима, централни програм обележавања Новосадске рације почеће у четвртак, 23. јануара, у 12 сати на Кеју жртава рације код споменика “Породица”. Обратиће се градоначелник Милош Вучевић, након чега ће епископ бачки Иринеј служити помен жртвама рације, да би након тога и уследио и јеврејски комеморативни верски обред који ће одржати Исак Асиел.

“Делегације ће затим положити венце на споменик “Породица” у присуству амбасадора Мађарске и Израела, а са брода речне ратне флотиле биће спуштени венци у Дунав”, рекао је Илић и позвао суграђане да присуствују и помену код спомен плоче на новосадској плажи “Штранд”.

Кликните овде да бисте видели вест у целини на сајту РТВ »

Оставите одговор