opstinska-smotra-recitatora-zabalj

Жабаљ песнички град више од пола века

Препоручите пријатељима

ЖАБАЉ: Општинска смотра рецитатора одржана је у сали биоскопа у Жабљу, а ове године организатор смотре била је Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ.

Давне 1969. године, 27. марта, Ђорђе Везилић, хроничар Жабља, записао је да је Жабаљ освануо искићен заставама и славолуцима на језицима народности наше покрајине и натписом „Добродошли у Жабаљ“. Те године Жабаљ је био први домаћин, прве Покрајинске смотре рецитатора, дводневног фестивала културе у сали биоскопа, свечарски спремној за прву манифестацију овакве врсте у Војводини. Поезија се говорила на српском, русинском, словачком, мађарском, румунском, ромском језику, а заљубљеници у песништво слушали су рецитаторе и аплаузом их награђивали јер су знали да препознају добро изговорену рецитацију, праву емоцију и лепоту стиха.

После више од пола века рецитује се, такмичи и казују најлепши стихови наших, европских и светских песника. И тада и сада, организатори и домаћини су били културни посленици који су само правно, у складу са важећим законским прописима и одлукама, мењали своје име: Општинска народна библиотека Жабаљ, Општински народни универзитет „22. октобар“ Жабаљ, па опет Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ.

Ове године смотру рецитатора је отворио директор ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ, Милован Мирков, пожелевши добродошлицу и успех свим учесницима, а све рецитаторе је оцењивао првак драме Српског народног позоришта, Миодраг Петровић. Поново су евоциране успомене на давна времена када је рецитаторство била незаустављива потреба да се поезија изговори на прави начин јер је језик јачи од живота и чува национални идентитет и културу.

Потребно је исписати златним словима имена учесника свих смотри, јер они који говоре поезију, дарују себе слушаоцима и космосу и бивају записани као најлепша енергија којој се враћамо када нам је потребна права мисао.

На овогодишњем Општинском такмичењу пријављено је 45 рецитатора, учествовали су ученици основних школа из Жабља, Ђурђева и Госпођинаца, ученици Средње школе „22.октобар“ Жабаљ, чланови КУД-а „Тарас Шевченко“ и рецитатори из општине Тител.

На Зонском такмичењу млађег и средњег узраста, у Бачу 27. марта, општину Жабаљ и општину Тител ће представљати: Вукашин Вујаковић, Сара Ђурђев, Никола Ивковић, Јована Јовановић, Анђела Ландека, Владимир Молнар, Мирјана Радаковић, Марија Рамач, Марко Срећков, Милица Доведан, Марија Колошњај, Иван Молнар, Марија Неда, Катарина Чупић и Анђела Џамбас; рецитатори старијег узраста, Валентина Салаг и Зоран Зорић ће 26. марта, презентовати општину Жабаљ, такође у Бачу на Зонској смотри рецитатора.

У знак поштовања песника, рецитатора, ментора и организатора, на зиду биоскопа или библиотеке у Жабљу поставиће се плочица на којој пише Песниче народа мог, 27. март 1969. пошто је ово манифестација која ја један од заштитних знакова културе Жабља.

Извор: ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ

Оставите одговор