Srdjan-Aleksic-Moja-Prica

25 година од НАТО бомбардовања СР Југославије

Препоручите пријатељима

Срђан Алексић – Будућност наше деце је у питању! Документарни филм Uranium 238 Моја прича

Проф. др Срђан Алексић: Навршава се 25 година од НАТО бомбардовања СР Југославије. Током 78 дана бомбардовања страдало је 2.500 људи, тадашње власти процениле су штету на око 30 милијарди долара. Не сећа се само онај ко се тада није родио. Тај заглушујући звук сирена запарао је ваздух над Италијом, кренуо је лет ,, Милосрдни анђео “ како је НАТО назвао своју акцију против наше земље. Убрзо се затресла цела земља. Нема града и насеља које НАТО бомбе нису начеле. Страдала је деветомесечна беба Бојана Тошевић, трогодишња Милица Ракић, бомба је погодила и загрљене матуранте, страдао је мали Стефан, Милан, под рушевинама је остало много људи које не смемо заборавити.

Први пут је у Србији, у Нишу у периоду од 17-19 јуна 2018. године одржан први Међународни симпозијум, Последице бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом 1999 године“, као и 2019. године , где су учествовали излагачи канцеларијеАлексић, излагачи из иностранства, организацији адвокатске канцеларије адвоката Срђана Алексића.

Након одржаног Првог симпозијума, настала је идеја о снимању документарног филма ,,Моја прича“ о значају и сагледавању последица. Закључак свих учесника симпозијума је исти, последице бомбардовања осиромашеним уранијумом над нашом земљом су велике, из дана у дан је број умрлих је све већи, о оболелим да не говоримо. Филм је преведен на шест светских језика, приказан на Међународном Фестивалу уранијумског филма у Берлину, где је добио посебно признање по оценама жирија.

Филм можете погледати на сајтy https://uranium238.rs/

Филм је режирао Миодраг Миљковић у продукцији Синопсис, у филму говоре проф. др адвокат Срђан Алексић, генерал Слободан Петковић, академик Слободан Чикарић онколог, Градимир Јовановић председник удружења уранијумских жртава Пљачковица 1999. године, Миодраг Милковић директор ветеринарске станице у Бујановцу.

У циљу подсећања на две и по деценије и обележавања дана, као и сећање на жртве које су своје животе дале за одбрану земље, као и сећање на све суграђане који су умрли од последица бомбардовања, и на консеквенце које је осиромашени уранијум оставио, а и даље оставља, овим путем Вас обавештавам да филм можете објавити, без последица злоупотребе ауторских права, уз моју сагласност.

Проф. др Срђан Алексић

Оставите одговор