Akcija-čišćenja-UG-Obnovimo-Titel-2024

Заједничким снагама за лепши и чистији Тител

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У суботу и недељу 23. и 24. марта проведена је акција чији главни циљ је био да Тител улазак у пролеће дочека у новом и чистијем руху.

Још је лепши пример како су се два сродна удружења договорила о заједничкој акцији и одредили поделу терена који ће уредити.

Субота је била резервисана за Удружење грађана „Обновимо Тител“ чији су чланови преузели уређење приобаља Тисе, центар места и Калварију, а нешто старије удружење „Свим срцем за Тител“ преузело је уређење горњег Титела дан касније.

Леп и сунчан дан у суботу олакшао је извођење акције и допринео да ово тек скоро основано удружење (23. 11. 2023.) упише нове поене након недавног уређења капеле Светог Ивана Непомука, израде мурала Милеве Марић Ајнштајн и осликавања жардињера испред зграде поште. Како нам је рекао Милош Стојковић, један од чланова „Обновимо Тител“, на акцији се појавило око 50 чланова међу којима је било највише омладине, али и деце и неколико старијих лица. Он је објаснио да Удружења раде у договору са локалном самоуправом и јавним установама.

Десило се да планирани део заједничке акције који је требало да се одржи у недељу, није могао да се реализује јер су се испречили киша и лоше време.

Удружење „Свим срцем за Тител“ формирано је 30. маја 2016. године као „неформална група која има за циљ подстицање активизма у локалној заједници, уређење животне средине, буђење свести код грађана за бригу о себи и другима, промоцију здравог начина живота и превенцију болести“.

Из овога је видљиво да Удружење има широк дијапазон деловања. До сада су у више наврата уређивали Тител, помагали сиромашнима, старима и немоћнима, уредили стару летњу позорницу на долми ангажовањем академског сликара Александра Аце Вученовића који је урадио слику старог Титела са сада већ непостојећом тврђавом, а са стране су исписане две песме о Тителу које су награђене на конкурсу организованом у ту сврху. Организовали су хуманитарни концерт АКУД-а „Јован Поповић“ за помоћ породицама које су остале без примања након пожара у центру Титела. Крајем 2023. године Удружење „Свим срцем за Тител“ освојило је трећу награду на конкурсу „Најбоља технолошка иновација“ коју је организовало Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије. Њихов пројекат звао се „Срце Војводине – Тител зелена оаза“, организовали су предавања о здрављу и многе друге акције.

Дејан Гајић, председник Удружења жали због немогућности извођења недељне акције уређења горњег Титела, али нас уверава да ће акција бити проведена чим се укаже прилика.

Открио нам је и део планова где је већ у мају планирана бициклистичка вожња од Титела до Мошорина са дружењем и закуском. Планирана су и психолошка предавања, урађен је идејни пројекат за бисту Милеве Марић Ајнштајн који шаљу у Министарство културе на усвајање. Биста је урађена пре више година, али су се испречили неки непредвиђени проблеми, а следеће године је велики јубилеј – 150 година од рођења наше научнице Милеве, па се нада коначној реализацији планираног пројекта. Планиран је и Меморијални турнир у малом фудбалу „Бата Гагаш“, који је хуманитарног карактера, а одржаће се у августу. То је већ постала традиција. Турнир окупи око 500 гледалаца, што је за овако мало место велики успех.

Текст: Стево Диклић

Фото: Стево Диклић и УГ „Обновимо Тител“

Оставите одговор