godisnjica-rodjenja-svetozar-miletic-2024

Свечаном церемонијом на Тргу слободе у Новом Саду обележена годишњица рођења Светозара Милетића

Препоручите пријатељима

НОВИ САД: Светозар Милетић рођен је 22. фебруара, 1826. године у Мошорину. Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије донео је одлуку да се од ове године 22. фебруар свечано обележава.

Драгана Милошевић положила венац код споменика Светозару Милетићу поводом 198. годишњице његовог рођења

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић положила је данас, на Тргу слободе у Новом Саду, венац испред споменика Светозару Милетићу, једном од најзнаменитијих и најутицајнијих политичара и бораца за слободу и права српског народа, на државној свечаности посвећеној обележавању 198. годишњице његовог рођења.

Милошевићева је, обраћајући се присутнима, истакла да је Светозар Милетић био испред свог времена показујући изузетан политички дар.

„Слобода, независност и уједињење српског народа били су идеали којих се никада није одрекао. Рођен у нестабилно време, стварао је стабилне политичке платформе и готово све на чему се током друге половине 19. века темељила српска политика северно од Саве и Дунава – његово је дело“, рекла је Милошевићева.

Она је подсетила на то да је Милетић српски језик прогласио званичним када је први пут изабран за градоначелника Новог Сада, као и да се исте године нашао и на челу Одбора за оснивање Српског народног позоришта, најстаријег професионалног театра у српском народу.

„Био је оснивач и покретач ‘Заставе’, најзначајнијег и најутицајнијег листа Срба у Аустроугарској, као кључног организационог механизма истрајне борбе пречанских Срба за њихова права. Основао је и Српску народну слободоумну странку“, изјавила је Милошевићева и додала да је због тога више пута биран за српског посланика у угарском сабору, где је био и један од организатора оснивачке скупштине прве „свесрпске“ политичке организације – Уједињене омладине српске.

Она је навела да је Светозар Милетић био светионик онима који су 25. новембра 1918. године у стварност преточили и његов сан о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

У име Владе Републике Србије венац је положио и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије Никола Селаковић, који је овом приликом подсетио и на бројне друге велике историјске личности.

У име Града Новог Сада обратио се градоначелник Милан Ђурић, а догађају су присуствовали државни званичници, представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, чланови Покрајинске владе, представници локалних самоуправа, свештенство, потомци Светозара Милетића, представници Фондације „Светозар Милетић“ и многи други.

Извор: vojvodina.gov.rs

Оставите одговор