AKUD-Đeram-Lok-Zmaju-u-pohode

АКУД Ђерам Лок – Змају у походе трећи пут

Препоручите пријатељима

ЛОК, НОВИ САД: Чланови АКУД-а „Ђерам“ из Лока, ове године су трећи пут учествовали на Змајевим дечјим играма у Новом Саду , фестивалу дечјег и стваралаштва за децу и младе који се ове године одржава 64. пут.

64. Јунски фестивал ЗДИ одржава се од 21-27. јуна на разним местима у Новом Саду и околини, па су актуелне новосадске школе, школа у Сремској Каменици, библиотеке, школска дворишта, паркови, игралишта, тргови, улице…

Мото овогодишњег фестивала је: „Речи су дрвета, а од њих шума бива“.

Чланови АКУД-а „Ђерам“ наступили су у четвртак 24. јуна испред Шопинг центра „Променада“ у програму под називом „Уличаролије“. У фолклорном програму још су учествовали КУД „Шове“ из Равног Села, културно уметничка друштва „Петар Кочић“ из Челарева, „Соко“ из Инђије, „Виноградар“ из Лединаца, „Степино коло“ из Степановићева, „Стеван Мокрањац“ из Каћа, „Бегечка нана“ из Бегеча, а из Новог Сада „Фолклорика“, „Новосађанче“ и „Светозар Милетић“.

Клара Халас, председница, мр Јасмина Пешић Петаков, уметнички руководилац и секретар Имре Бобојчек, кореограф АКУД-а „Ђерам“, за овогодишњи наступ повели су 28 чланова који су извели коло Сарајка, затим су најмлађи извели сплет игара Седи Ћира, Ја посејах лан, Ја брдом… да би група одраслих наступ заокружила Брамсовим чардашем.

Пратећи наступе АКУД-а „Ђерам“ намеће се закључак да за постизање добрих резултата није увек довољно само располагање великим буџетом и лепим и богатим ношњама, већ је потребна велика љубав и упоран рад, а то управо краси играче и руководство АКУД-а из малог села Лока.

Из разговора са руководством Друштва сазнали смо да им је ово први наступ после годину дана, тј. од прошлогодишњих ЗДИ, ако занемаримо један локални наступ за сеоску славу у Локу на Марковдан 7. маја.

Ситуација са корона вирусом отежала је окупљања и вежбе, али ипак Друштво није престајало са радом, него се прилагодило новонасталој ситуацији. Како истиче Имре Бобојчек, десило се изненађење па им се чак и повећао број чланова.

Каже да имају у најави једно гостовање у Врднику и искрено се надају да ће до тога доћи, а планирају да се одазову где год их позову. Као веома успешне сећају се 2019. године када су имали 19 наступа, међу којима издвајају први позив и наступ на 62. Змајевим дечјим играма и Опленачкој берби. Сматрају да је и позив и овогодишњи наступ резултат утисака које су оставили те године. Истичу понос и задовољство што су једини између више културно уметничких друштава који делују у општини Тител, задржали континуитет у раду и наступе на престижним местима и поред потешкоћа које је донела, како се надају, одлазећа пандемија.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор