Velikogospojinski-dani-Titel-2023

Богат програм манифестације Великогоспојински дани Тител 2023

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: Општина Тител уз помоћ својих институција и ове године приредила је богат програм за своје суграђане и њихове госте поводом Великогоспојинских дана.

Програм је почео већ у недељу, 20. августа традиционалним Дечијим карневалом који је одржан на већ познатој рути од зграде „Комбината“ до Парадног трга. Посетиоци су могли да уживају у свету маште где су у дефилеу доминирали ликови из стрипова, цртаћа и бајки који су на чудесан начин оживели и на тренутак стварност учинили бајковитом.

Одмах по завршетку Дечијег карневала, заинтересовани посетиоци могли су да пређу у Светосавски дом да погледају изложбу ручних радова које је урадио Актив жена АКУД-а „Јован Поповић“. Као и ранијих година, велика и разноврсна понуда одушевила је посетиоце.

У понедељак, 21. августа, Ликовна секција АКУД-а приредила је изложбу слика са ликовних колонија „Покрај Тисе испод брега“ 2014-2023.

Изложба је постављена у просторијама Друштва у згради старог ватрогасног дома. Водитељка ликовне секције АКУД-а, Снежана Милошевска, пре отварања изложбе позвала је присутне да минутом ћутања одају почаст премунулој новинарки Душанки Бувач (1953-2023), рођеној у БиХ, коју су животни пут и ратна збивања довели у војвођанску равницу. Била је главна и одговорна уредница портала „Мој Тител“, дописница разних дневних листова у Србији, директор НБ „Стојан Трумић“ Тител, уредник на Радио Тителу… Пратила је актуелна збивања у новој животној средини и присуствовала истим кад год је могла.

Минутом ћутања од Душанке су се опростили и посетиоци који су пар сати касније у сали Народне библиотеке „Стојан Трумић“ присуствовали предавању Горана Вукчевића „У врту пресвете Богородице“ – Светогорски путописи. Предавање је обогаћено приказивањем филма, једног из серије која је приказивана на ТВ Нови Сад.

Он је са 310 посета Светој Гори рекордер. Каже да су га посете светињама промениле као човека. Предавање које је приредио било је врло занимљиво и утицало је да посетиоци оду својим кућама пуни утисака.

У уторак је др Смиљана Чурић, професор ликовне уметности у СТШ „Милева Марић“ одржала веома успешно предавање о сликарки Надежди Петровић. Она ју је представила као сликарку, посебно као жену која је имала способности и храбрости да у српско сликарство уведе нове трендове. Била је сликар, али и прва жена фотограф, добровољна ратна болничарка, уметница која је у својој породици имала од кога да наследи таленат за сликање. Отац Димитрије био је учитељ цртања, а мајка Милева била је сестричина Светозара Милетића. Као велики патриота била је и добровољна ратна болничарка која је и на фронту камером и кичицом забележила тренутке битака, али и радости живота. Умрла је од други пут добијеног тифуса 1915. године.

У среду, у просторији Народне библиотеке биће промоција књиге Лауре Барне „Све моје сестре“. То је прича о Растку Петровићу, Надеждином брату, српском књижевнику, песнику, приповедачу, есејисти, сликару и дипломати.

За четвртак, у галерији Библиотеке планирана је изложба фотографија Слађане Пантелић по називом „Пристајање на нестајање“, а у петак промоција књиге песама Јована Мићина.

Истога дана биће предавање професора музике, Томислава Братића, на тему: Српско црквено певачко друштво „Гусле“ из Титела.

У суботу, 26. августа биће отворена изложба слика академског сликара Александра Вученовића са темом „Жив је Бог наш“.

Дом здравља и Црвени крст Тител за суботу су планирали „Базар здравља“ на Парадном тргу.

За недељу 27. августа, организатори су планирали да буде весео и разигран дан. У 20 часова на тргу ће одржати концерт Драгољуб Бајић и Љубица Врањеш, а у 22 часа долази шлаг на торту, или ако вам је драже – јагода на торту: Наступиће легендарни састав „Рибља чорба“ са својим фронтменом Бором Ђорђевићем – Чорбом. Љубитељи рок музике свих генерација са нестрпљењем чекају њихов наступ. Очигледно је да су се организатори потрудили да понуде разнолик и квалитетан програм где свако може да пронађе нешто за себе.

Текст и фото:

Стево Диклић

Оставите одговор