Bazar-zdravlja-Velikogospojinski-dani-Titel-2023

Базар здравља – традиција на Великогоспојинским данима у Тителу

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: „Базар здравља“ је традиционални догађај који сваке године у оквиру програма Великогоспојинских дана организује Месна заједница Тител, а реализује Црвени крст Тител, Дом здравља и Удружење дијабетичара општине Тител.

Време реализације углавном буде суботом када је пијачни дан, када се окупи највећи број људи ради обављања уобичајених набавки за потребе домаћинства и када се дешавају уобичајени сусрети на, како се популарно каже, чашици разговора.

Тако је било и ове суботе, 26. августа. Због велике врућине „Базар“ је премештен под хладовиту надстрешницу код улаза на пијацу. Из разговора са Маријом Олах Калмар, секретарком Црвеног крста и Снежаном Мирков, председницом Удружења дијабетичара општине Тител, сазнали смо да је одзив грађана био веома добар и да је већ око девет сати, када смо разговарали о томе, обрађено око 80 људи. Заинтересовани су могли да провере крвни притисак и ниво шећера у крви.

Како је штанд „Базара здравља“ био на самом улазу на пијацу, ту чињеницу су искористили купци који су куповали намирнице, али и неки од продаваца. Занимљив је случај да су исту хладовину делили волонтери Црвеног крста, Удружења дијабетичара, медицински радници Дома здравља, али и симпатична продавачица сухомеснатих производа и чварака, што је понекад изазивало шаљиве досетке.

Узгред, показало се да чварци нису нимало наштетили здрављу поменуте госпође.

Говорећи о „Базару здравља“ као традиционалном догађају у време Великогоспојинских дана, Снежана Мирков каже да су за дијабетичаре обезбеђена енергетска освежења у случају наглог пада нивоа шећера, а медицинско особље интервенише у случају потребе и одмах оболелог прослеђује у Дом здравља код дежурног лекара. Госпођа Мирков још је додала да се акција слична овој понавља неколико пута у току године, с тим да је овај назив „резервисан“ само за Великогоспојинске дане.

Добијени подаци статистички се обрађују и упоређују како би били корисни у анализи здравља нације.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор