Crveni-krst-Titel-Nedelja-crvenog-krsta-2024

Црвени крст Тител – Најмлађима у походе

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: Као и годинама уназад, Црвени крст Тител обележио је Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца као и Недељу црвеног крста 8-15. маја 2024. године.

Међу разноликим активностима у току Недеље Црвеног крста радило се и на ублажавању несташице крви свих група, а акција добровољног давања крви обављена је 13. маја у просторијама СРП „Тителски брег“. За овако малу средину одазвао се велики број давалаца.

Како нам је рекла секретарка Марија Олах Калмар, очекивани број давалаца био је тридесет, али се одазвало четрдесет и један, а међу њима је било и 7 нових који су се први пут нашли у хуманој мисији. Петоро је одбијено из медицинских разлога.

За време Недеље Црвеног крста уручене су и награде ученицима нижих и виших разреда основних школа из Титела, Лока и Гардиноваца, за најбоље ликовне радове на општинском нивоу конкурса Црвеног крста Србије „Крв живот значи“.

Славица Богдановић, Катарина Крстић и Данијела Марковић су ученице нижих разреда из Гардиноваца које су награђене за ликовне радове на поменутом конкурсу, а припремале су их учитељице Татјана Рудан и Ружица Деспотовић. Наставница ликовне културе, Светлана Ђурђевић, радила је са награђенима Маријом Обренов и Анастасијом Стојшић, ученицима виших разреда из Гардиноваца, као и са Кларом Халас и Николином Савић из Лока и Катарином Станић, Драгољубом Костићем, Ленком Којић, Ирином Миловановић и Нађом Мирков из Титела.

Награде ученицима уручили су волонтери Црвеног крста.

Са великим усхићењем и задовољством Марија Олах Калмар говорила је о посети ПУ „Плави чуперак“. Повод је био веома леп: Деца из поменуте установе ове године први пут су учествовали на ликовном конкурсу „Крв живот значи“, а најбоље радове, према мишљењу жирија, урадили су Давид Плавша, Нина Влашки, Иван Станић и Лана Радуловић, Њих, као и све остале припремиле су васпитачице Мирјана Јовановић и Јованка Рошул.

Представници Црвеног крста су их посетили и донели награде за победнике конкурса, али и за све остале. Малишанима су пријале укусне јагоде и слаткиши, а обрадовао их је прибор за цртање, играчке и други поклони које су донеле секретарка Марија и волонтерка Снежана Илић Беба.

Гости су били одушевљени разговором са децом и изненађени њиховим виђењем и познавањем разних појмова као што су нпр. хуманост, добровољно давање крви, улога Црвеног крста… Ово је уједно и доказ да су васпитачице успешно радиле и припремиле децу за конкурс, што је за резултат донело много лепих радова и занимљивих размишљања и тумачења у дечјим главицама.

Поводом Међународног дана Црвеног крста и председник општине Тител, Драган Божић примио је делегацију Црвеног крста Тител на челу са председником Гораном Поповићем и секретарком Маријом Олах Калмар, а био је присутан и Зоран Двизац, волонтер – члан подмлатка Црвеног Крста Тител, којему је председник Божић поклонио веома вредну књигу. Председник се захвалио за досадашњу сарадњу и резултате које су управа и волонтери постигли својим радом и обећао помоћ општине, али и личну помоћ која би омогућила још бољи квалитет и резултате. Ту би спадала помоћ у обнављању опреме за обуку волонтера, апарати за мерење притиска и шећера у крви, замена технике, компјутера, штампача, скенера, али и набавка опреме за екипу прве помоћи која ће бити формирана да би први пут учествовала на такмичењу на нивоу покрајине.

Текст: Стево Диклић

Фото: Црвени крст Тител

Оставите одговор