dejan-gajic-goran-popovic-nbst-titel

Нови директор на челу Народне библиотеке Стојан Трумић Тител

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: На седници Управног одбора Народне библиотеке „Стојан Трумић“ Тител, која је одржана у среду 15. маја, чланови су упознати са разрешењем досадашњег ВД директора Библиотеке и именовањем новог ВД директора.

Досадашњи директор Горан Поповић је још раније стекао услове за одлазак у старосну пензију, али је задржан на функцији до проналаска адекватног решења за новог руководиоца библиотеке.

Горан Поповић је на месту директора библиотеке провео девет година. По звању је дипломирани правник, а рођен је у Мостару 1957. године. У Мостару је завршио гимназију, а Правни факултет у Београду. У Тител је дошао у новембру 1992. године по напуштању родног града због ратних збивања. Радио је као правник у Хуманитарно-правној канцеларији швајцарске хуманитарне организације, а потом у ЈП „Простор“ из Титела. У НБ „Стојан Трумић“ је од 2015. године. Хуманитарним радом бавио се од 2010. године као члан Скупштине Црвеног крста Србије, да би 2014. године постао члан Скупштине Црвеног крста Војводине. Већ дуже време је председник Црвеног крста Тител.

Радећи посао директора библиотеке, био је изложен суду јавности као и свако други који ради посао у који јавност има увид. Због тога су понекад и нормална различита мишљења и оцене о његовом раду, али неспорно је да су за време његовог вишегодишњег рада гости НБ „Стојан Трумић“ били многи књижевници, глумци, уметници, аналитичари, историчари и други, међу којима је и много оних који припадају самој елити. Шансу је давао и онима који су се тек окушавали у писању, сликању, глуми, али и оних чије име и дело има значај и тежину. Једно од таквих имена је и име Љубивоја Ршумовића Ршума, чије је недавно гостовање изазвало одушевљење публике свих генерација, угошћен је и музичар Раде Булатовић Чеја, Весна Капор и Ђорђо Сладоје, награђивани и актуелни писци, глумац Слободан Ћустић, Лазар Кузманов, архитекта – наш, а светски… То је само насумичан избор из подугачког списка.

На питање што би издвојио као највредније у свом руковођењу библиотеке, одговара да је то без сумње обнављање издавачке делатности. У последње 4 године његовог мандата објављено је 12 књига различитог квалитета, а издвојио би монографију Стојана Трумића издату 2020. године. Госпођа Вулетић, аутор књиге о Трумићу пожалила се да у последњих 20 година није објављен готово ниједан текст о њему. Монографијом коју је издала библиотека, Трумић се враћа у српско сликарство, а Тител му дугује захвалност и због тога што је библиотеци поклонио око 600 цртежа, скица и слика у разним техникама. Значајна је и књига Бошка Брзића „Биографски речник Шајкашке“ где су наведене биографије великог броја људи који су задужили Шајкашку у периоду од 18. века до сада. Објављен је и први српски путопис о Шпанији који је написао наш суграђанин Светозар Зорић, објављена је и књига о музици у Шајкашкој, затим књиге прозе и песама локалних писаца. Убеђен је да ће нови ВД директор успешно наставити рад на уходаним пројектима и осмислити нове.

Дејан Гајић, нови ВД директор НБ „Стојан Трумић“ Тител, рођен је 1982. године, дипломирани је економиста са нешто више од 10 година стажа у државним органима. Председник је Удружења грађана „Свим срцем за Тител“ и члан општинске комисије за подизање споменика. Има искуство у СРП „Тителски брег“ на пословима неговања културних добара.

Убеђен је да је дорастао новом послу, а први озбиљан испит му стиже ових дана у виду одржавања манифестације Дани ћириличке писмености чији је мото „Читај лепо пиши“. Жеља му је да ова манифестација која траје већ 22 године, одржи досадашњи ниво и да га, по могућности, још унапреди. Нада се материјалној и медијској подршци са вишег нивоа јер је наше ћириличко писмо неодвојиви део нашег идентитета. Државне институције и називи улица су писане ћирилицом, али су називи трговачких радњи, угоститељских објеката и готово сви брендови, па и велики број књига писани латиницом. Књиге које издаје НБ „Стојан Трумић“ објављују се на ћириличком писму.

Ускоро следи и презентација књиге Смиљане Чурић из Гардиноваца. Књига се зове „Извиискра“ и приређено је издање њеног докторског уметничког пројекта. Од других планова нови директор се нада постављању соларних панела на зграду библиотеке који су поклон Покрајинског секретаријата, Центра за енергетску ефикасност. Од тога очекује велику уштеду енергије и трошкова. У плану је и обнављање и проширење библиотечког фонда и обнова Дома културе. То су само нека од очекивања за скору будућност библиотеке. Од бившег директора Гајић очекује добру сарадњу и савете засноване на дугогодишњем искуству.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор