gospodjinci-dani-pavla-beljanskog-2023

Дани Павла Бељанског у Госпођинцима овог викенда

Препоручите пријатељима

ГОСПОЂИНЦИ: Манифестација „Дани Павла Бељанског“ одржава се у суботу и недељу, 17. и 18. јуна у Госпођинцима, а поводом обележавања рођења овог дипломате и колекционара.

Публика је у могућности да кроз разне активности употпуни сазнања о животу Павла Бељанског, али и уметника из његове колекције.

Као централни програм манифестације је осмишљена поставка заснована на изложби „Уметници, академици из колекције Павла Бељанског“, а која сагледава стваралаштво 17 академика.

„Дани Павла Бељанског“ се одржавају у Госпођинцима месту у ком су живели преци Павла Бељанског и генерацијама били свештеници у православној Цркви Светог архиђакона Стефана.

У намери да сачува трајно сећање на њих и остале чланове породице, Бељански је у порти цркве у Госпођинцима изградио породичну гробницу и овом храму поклонио славску икону породице Бељански „Каменовање Светог архиђакона Стефана“, рад сликара Аксентија Мародића.

Програм:

У суботу, 17. јуна ће у 17 часова бити свечано отворена изложба “Уметници, академици из колекције Павла Бељанског” у Месној заједници “Госпођинци”.

Од 18 часова ће у Светосавском дому бити изведена музејска представа “Боеми са Монпарнаса”, у извођењу Театра младих “Мишоловка”.

У недељу, 18. јуна ће се одржати дечија радионица “У ритму музеја”, а биће усмерена на проучавање стрипа.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор