gospodjinci-dani-pavla-beljanskog

Oдржани Дани Павла Бељанског

Препоручите пријатељима

ГОСПОЂИНЦИ: Поводом обележавања рођења дипломате и колекционара Павла Бељанског, који је живео у Госпођинцима и чија се породична гробница налази у Госпођинцима, одржани су „Дани Павла Бељанског“ управо у овом месту жабаљске општине.
У Госпођинцима живели су преци Павла Бељанског, који су генерацијама били свештеници у православној Цркви Светог архиђакона Стефана. У намери да сачува трајно сећање на чланове породице, Бељански је у порти цркве саградио породичну гробницу и овом храму поклонио славску икону породице, „Каменовање Светог архиђакона Стефана“, рад сликара Аксентија Мародића.
Посетиоци су кроз неколико активности имали прилику да употпуне сазнања о животу Павла Бељанског, али и уметника из његове колекције. Присутни су уживали у изложби „Уметници, академици из колекције Павла Бељанског“, која сагледава стваралаштво 17 академика. Такође је изведена музејска представа „Боеми са Монпарнаса“, у извођењу Театра младих „Мишоловка“. Одржана је и дечја радионица „У ритму музеја“, која је усмерена на проучавање стрипа.
Манифестацију су подржале Општине Жабаљ и Туристичка организација општине Жабаљ, чији се директор Сергеј Запорожац обратио присутнима.

„Ово је једна од најбитнијих манифестација која се одржава на територији општине, управо из разлога што окупља стручну јавност и информише нас на прави начин да Госпођинци чувају културну заоставштину изузетног човека у чије име смо се окупили. Уметност повезује људе и подстиче дијалог, што је у данашње време веома битно“, истакао је Запорожац.

Покровитељ манифестације је Месна заједница Госпођинци, а организатор програма је Спомен-збирка Павла Бељанског.
Извор: zabalj.rs

Оставите одговор