dani-svete-petke-biblioteka-zabalj-2023

Дани Свете Петке у библиотеци у Жабљу

Препоручите пријатељима

ЖАБАЉ: ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ у сарадњи са Црквеном општином Жабаљ по благослову Његовог Високопреосвештенства Епископа бачког г. Иринеја организује манифестацију посвећену сећању на свештени лик једне од најпоштованијих светитељки у српском народу – Преподобне Мајке Параскеве, Свете Петке.

Света Петка у српском народу гласи за заштитницу жена, мајки и покровитељку свих потребитих. Верује се да не постоји дом или кутак који не краси макар једна најскромнија икона ове светитељке.

Култ Свете Петке је у нашу традицију ушао у једном историјски осетљивом тренутку, када је српска држава почивала на снази и вољи једне жене, кнегиње Милице Хребељановић. Тада су мошти прошле кроз нашу земљу и престони град, стварајући нераскидиву молитвену везу са поменутом светитељком.

Као установа културе, а у сарадњи са свештенством жабаљске општине, ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ осмислила је дводневни програм у ком ће угостити Архимандрита Клеопу Стефановића, настојатеља Манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима, као аутора књиге Света Петка – у којој износи своје дубоко проживљено искуство живота поред моштију у Јашију, те све богатство духовних дарова које носи традиција поштовања светитељке. Гостовање арх. Клеопе и промоција књиге ће се одржати у петак 3. новембра у 19.00 часова у галерији ОНБ „Вељко Петровић“ у Жабљу. Разговор о књизи ће водити уредница културног програма ОНБ „Вељко Петровић“ Варја Нешић.

Други дан манифестације посвећен је промоцији уметничког стваралаштва инспирисаног животом светитељке, те ће се одржати пројекција филма редитеља Хаџи Александра Ђуровића Света Петка – Крст у пустињи у суботу 4. новембра у биоскопској сали у Жабљу у 19.00 часова. Филм је заснован на бестселер роману Петкана (2001), већ две деценије најчитаније српске списатељице Љиљане Хабајановић Ђуровић. Роман Петкана преведен је и објављен на седам језика (руски, грчки, белоруски, грузијски, румунски, бугарски и македонски). Филм представља прву српско-јорданску копродукцију (сниман је већим делом у Јордану, Србији и у Румунији).

Извор: ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ

Оставите одговор