Monodrama-Franše-D-Epere-na-Južnom-bulevaru-biblioteka-Titel

Франше Д`Епере на Јужном булевару у Тителу

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: Монодрама „Франше Д`Епере на Јужном булевару“ изведена је у просторијама Народне библиотеке „Стојан Трумић“ Тител.

Типична биртија, или још чешћи „народски“ израз – кафанчуга, са уобичајеним паролама: „Ако си ми пријатељ не тражи вересију“, „Разбијена чаша наплаћује се1000 динара“, „Пијане госте не служимо“ и сто са „коцкастим“ столњаком, чине сцену монодраме „Франше Д` Епере на Јужном булевару“.

За столом глумац Јовица Јашин у улози чика Дулета са Чубуре, пензионисаног отправника возова који покушава своју околину упознати са својим погледима на живот и његов смисао. Између пијаног присећања својег протеклог живота, величања значаја улоге коју је у животу имао и реалности која га окружује, лакше му је да изабере угланцане слике прошлости него садашњост у којој нико не жели да седне за његов сто, игноришу га сви, па и конобар који га свесно заобилази и не осврће се на њега.

Чика Дуле се у неким тренуцима присећа свог првог брака из којег има двоје деце који су самостални људи којима је био потребан само док су одрастали. Као удовац оженио је 20 година млађу жену са којом не може да нађе заједнички језик, која га малтретира и од које бежи у лажну реалност коју нуди кафана.

Својом улогом чика Дулета са Чубуре, глумац Јовица Јашин нас подсећа на многе људе из нашег окружења који не могу да се снађу и да се помире са новонасталом ситуацијом, па без новца и утицаја на своју околину беже у свет лажних нада, у свет кафанског дима и алкохолних обмана.

Монодраму „Франше Д`Епере са Јужног булевара“ режирао је играо Јовица Јашин, стручни консултант је Љубослав Мајера, а музика је Владимира Агића-Аге.

Дело је написао Александар Поповић (1929-1996), драмски писац који је имао богату каријеру. На сценама београдских позоришта изведено је педесетак његових позоришних комада за децу и одрасле, а аутор je и око 500 сценарија за ТВ серије. Као резултат његовог плодног рада је и велики број награда и признања.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор