22-Smotra-ćiriličke-pismenosti-2024-Titel

Двадесет и две цигле у тврђави званој Ћирилица

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У петак, 24. маја на Дан Светих Ћирила и Методија, одржана је 22. Смотра ћириличке писмености, чији је мото „Читај лепо пиши“.

У галерији Народне библиотеке „Стојан Трумић“ Тител, окупио се велики број стваралаца и љубитеља ћирилице међу којима су били представници локалне самоуправе на челу са Драганом Божићем, председником општине Тител, представници цркве, радници у култури, просветни радници, ученици и њихови родитељи, родбина и мештани. На улазу у галерију посетиоце је дочекала лепо осмишљена изложба најбољих калиграфских радова чији су аутори ученици основних и средњих школа из Србије и Републике Српске.

На конкурсу за најбољи школски писмени задатак имали су право учешћа радови писани у 2023/24. школској години, на српском, бугарском, македонском, руском, русинском и украјинском језику. Бирао се најбољи писмени задатак, али и најлепши рукопис. Ћириличка калиграфија подељена је у више категорија, као што су брзопис, традиционално писмо, оригинална калиграфија, ликовна креација, монограм, иницијал и најинвентивнији слоган.

Овогодишња Смотра је била ватрено крштење за Дејана Гајића, новоизабраног ВД директора, који је на томе месту наследио Горана Поповића, који је отишао у пензију.

Гајић се бираним речима обратио присутнима:

„…Захваљујем вам се у име библиотеке и свих оних који су радили на организацији Смотре. Захваљујем вам што сте препознали ову манифестацију и одлучили да својим учествовањем дате допринос овој нашој двадесетдвогодишњој причи и својим надахнутим радовима увећате њен значај. Сваки ваш рад представља једну циглу у овом одбрамбеном бедему којим бранимо своје писмо и традицију од губљења идентитета и нестајања… Ми овом Смотром желимо да укажемо на то да, када човек живи и дела управљајући са непролазним вредностима, он само тада успева да ојача своје темеље и оствари смисао и пуноћу живота…“

Захваливши се ученицима и наставницима 37 основних и средњих школа, упутио је и речи захвалности радницима Библиотеке, члановима жирија, песнику Јовици Тишми и куми Смотре Милици Мишковић, која је уједно и највреднија читатељка.

Свештеник Милош Јевросимов благословио је Смотру и освештао славски колач, а песник Јовица Тишма након изражајног и сугестивног рецитовања неколико његових песама, поделио је бројне награде – грамате и књиге најуспешнијим учесницима. Истим наградама награђени су и чланови жирија: Мирјана Авгуштин, Светлана Лозанов, Катарина Пантић, Меланија Римар, Стево Диклић и Горан Зечевић.

Да је култура и традиција једног народа најјача војска, јача од од мржње коју непријатељ сеје, јача и од његових метака и граната, доказали су ученици и наставници из Републике Српске из Рогатице, Власенице и Хан Пијеска, чији су ликовни и литерарни радови изазвали велику пажњу и дивљење.

Завршетком овогодишње Смотре Дејану Гајићу тек почиње борба да настави ову лепу традицију, да очува и, по могућности, још подигне њен ниво. Нада се да ће из врха државе добити већу подршку у смислу финансија и уврштавања међу манифестације од значаја за нашу културу и државу.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор