lazar-kuzmanov-izlozba-titel-2020

Лазар Кузманов представио своја дела родном месту

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У суботу, 15. фебруара, у просторијама НБ „Стојан Трумић“ у Тителу, приређена је изложба дела архитекте Лазара Кузманова.

Мало је рећи да је изложбени простор био препун људи који су својим присуством желели да изразе поштовање свом успешном суграђанину. Изложбу је најавио директор библиотеке, Горан Поповић, а о успесима познатог архитекте говорила је Александра Николић, запослена у СО Тител. Она је у неколико речи говорила о успесима, посебно апострофирајући његово освајање награде која носи име истакнутог новосадског архитекте Ђорђа Табаковића.

Из текста о поменутој награди и образложења, које су у име Већа Табаковићеве награде архитектуре и Друштва архитеката Новог Сада, потписали архитекте Милан Марић и Слободан Јовић, издвајамо неколико реченица:

„Награда за архитектуру „Ђорђе Табаковић“ је највише признање Друштва архитеката Новог Сада за изузетан стваралачки и прегалаки допринос у области архитектуре. Награда за архитектуру „Ђорђе Табаковић“ се додељује појединцима или ауторским тимовима који делују у континуитету, за истакнута и плодотворна остварења на територији Војводине, која су потврђена вредностима врхунског домета и која су имала у одређеном раздобљу прогресивни утицај на достигнуће, развој и друштвену улогу архитектуре.“

Из обимног образложења награде издвајамо:

„…По мишљењу чланова Већа, све ове одреднице управо су се сабрале у личности Лазара Кузманова – високи креативни домет његових дела, стручна и научна делатност и публицистика, рад у стручним организацијама, ангажовање у настави на Департману за архитектуру Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду и као посебно константна ангажованост на бранику Архитектуре и Културе уопште. Не може а да се не наведе, да је као Покрајински секретар, први, сигурно и једини на овим просторима, Секретаријат за архитектуру, урбанизам и градитељство назвао правим именом…Добијање ове награде у најбољим годинама живота и креативне снаге значи и поруку да аутор досадашње високе домете у архитектури и даље следи и да их надграђује, као и препоруку да лепоту фасадног омотача стамбене зграде треба увек да подразумева и добро простудирана организација стана.“

Обраћајући се суграђанима, Лазар Кузманов истакао је да је све почело пре 52 године када је бабица Мира донела бебу његовој мајци Цици, а она му дала име Лазар, уз образложење да треба буде архитекта као и његов стриц.

„Некако све ове године бавећи се архитектуром, истицао сам да сам ја архитекта тителски. И јесам. Ово место, река, брег, људи и безбрижно детињство које сам овде провео, највише су утицали да постанем ово што данас јесам… припремајући ову изложбу желео сам да двадесет година мог рада некако склопим у ових двадесетак паноа. То није био нимало лак посао. Пуно емоција, сећања, самокритике, пропуштених шанси и много више задовољства и среће да сам имао ту привилегију да стварам и градим…“

Тако је на отварању изложбе говорио Лазар Кузманов, архитекта добитник многих награда и оне најзначајније са именом Ђорђа Табаковића, коју је освојио у најбољим годинама живота – као најмлађи међу досадашњим добитницима.

О његовом шарму и скромности могу посведочити многобројни присутни, па и они који су дан раније, поводом славе Светог Трифуна, присуствовали његовом перформансу приликом избора пудара Удружења виноградара и воћара „Шајка“ из Титела.

Бројна публика и поштоваоци његовог лика и дела, најбоља су архитектонска и људска веза између Лазе Кузманова и његових Титељана.

Изложба ће бити отворена до 28. фебруара.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор