zivi-smo-80-godina-od-pogroma-1942

Ликовна колонија Живи смо – Погром 1942

Препоручите пријатељима

МОШОРИН: У петак, 10. Октобра, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Г. Иринеја, а у организацији Црквене општине мошоринске, организована је ликовна колонија под називом „Живи смо – Погром (Рација) 1942.“.

Иако је планирано да колонија буде одржана на отвореном простору, моралa је због кише да буде премештена у пространу салу Црквеног дома.

Колонија је започела са радом око 11 часова, одмах након Свете Литургије коју је у храму Силаска Светог Духа на апостоле служио јереј Бошко Р. Маринков.

Овом колонијом почеле су манифестације које ће бити одржане поводом обележавања 80-годишњице рације. Циљ им је да све генерације подсете на погром који су учиниле мађарске окупационе трупе заједно са локалним мађарским становништвом које су јануара 1942. на бруталан начин побиле цивиле, младе људе, жене, децу, старце…

Колонија је посвећена свим жртвама, а доноси награду која ће носити име по најмлађој жртви погрома, беби Милици Јовановић из Мошорина.

Након ове колоније на којој су учествовали одрасли ствараоци, планирана је и ђачка ликовна колонија – „Ђачки ликовни сусрети“ коју ће Црквена општина мошоринска организовати заједно . са ОШ „Исидора Секулић“ из Мошорина. Већ сада је познато да ће на тој колонији учествовати двадесетак ученика ове школе. Колонија ће такође бити организована под називом „Живи смо – Погром 1942.“ и биће посвећена браћи Белоцић који су били узраста четири, шест и девет година која су страдали у рацији, а њихова тела су пронађена тек неколико месеци касније у школском магацину.

Након ђачких ликовних сусрета биће организован књижевни конкурс за најбољу причу и најбољу песму одраслих, тј. старијих од 15 година. Радови ће бити штампани у зборнику, а биће установљена годишња награда за допринос за очување културе, традиције и сећања, која ће носити име по протојереју Светозару Влашкалићу који је и сам страдао у рацији.

У плану је и изложба уметничке фотографије у црно-белој техници са мотивима свих споменика жртвама рације у свим местима Шајкашке где је рација извршена. Изложба је планирана за крај децембра, а за јануар је планирана централна манифестација у Мошорину када ће бити организована и изложба радова са управо одржане колоније одраслих уметника, радова са ђачких ликовних сусрета, изложба уметничке фотографије и промоција Зборника песама и кратких прича.

О данашњој колонији разговарали смо са Мићом Крунићем, организатором и селектором колоније. Он нам је рекао да се на колонију одазвало двадесетак уметника из свих места Шајкашке и шире, из Мошорина, Титела, Шајкаша, Гардиноваца, Бешке… Стигла је и Зорица, сликарка из Куле најудаљенијег места које је имало свог учесника на овогодишњој колонији.

На колонији, тј. на „Ликовном сабору Мошорин 2021.“, како нам рече господин Крунић, равноправно учествују академски сликари као и они којима је то љубав и хоби. Он је задовољан чињеницом да су се сви држали предвиђене теме и да су урађени квалитетни радови достојни јубилеја којег обележавају.

По завршетку рада, уз ћаскање и размену утисака и искустава са ове и других колонија, присутни су добили урамљену репродукцију фресака из храма Светог Николе у Мошорину. Лепа и вредна успомена за учествовање на Ликовном сабору 2021. године.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор