Pozdrav-Titelu-izložba-Ivana-I-Kostić-Titel

Рапсодија боја у НБ Стојан Трумић

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У просторијама НБ „Стојан Трумић“ Тител, у понедељак вече, 11.октобра, отворена је, уз присуство великог броја љубитеља ликовне уметности, изложба младе уметнице Иване И Костић.

То је у релативно кратком року већ друга изложба коју колектив библиотеке организује за младе уметнике, дајући им прилику да се покажу у пуном сјају свога талента.

Ивана је изложила петнаестак платана – слика предела чија је рапсодија боја дала сјај и ведрину читавој галерији у којој, када нема других изложби, обитавају слике чувеног Стојана Трумића које су такође богатог колора.

Иванине слике одишу мирисом чисте и нетакнуте природе Старе планине, бистрих потока, зелене траве, усковитланих шумарака… Код Иване и оне боје које су у теорији хладне, имају топлоту и привлачност, саставни су део радости живота, али и радости стварања. Иако је још млада и на почетку свога уметничког пута, Ивани је ово већ пета самостална изложба. Ова у Спомен галерији Стојана Трумића насловљена је „Поздрав Тителу“ („Greetings to Titel“).

Како она каже, Тител и Титељани остали су јој у лепој успомени од недавне изложбе коју је у овој галерији имала њена добра другарица, академска сликарка Смиљана Чурић из оближњих Гардиноваца. На насловници њеног каталога налази се уметничка визија реке Тисе, њено прво виђење ове реке, ликовни доживљај преточен у слику. Говорећи о овој изложби, истиче да је посебно импресионирана чињеницом да је изложба приређена у родном месту Стојана Трумића, баш у Спомен галерији где су смештене његове слике. Он јој је узор, близак по мотиву и по стилу. За своје слике каже да су то свесни и несвесни, предели Старе Планине каква је некад била и предели из целе наше лепе Србије које треба очувати у свој њиховој исконској лепоти. Лично о себи је рекла да дизајнер по струци, да је мастер завршила на Факултету примењених уметности, Бави се струком, дакле дизајном ентеријера и намештаја, бави се такође скулптуром, фотографијом и сликом.

Међу бројним посетиоцима изложбе нашли су се и њени пријатељи, колеге, професори, али и велик број Титељана.

О њеном раду и личности говорили су и Душан Русалић, редовни професор у пензији Факултета примењених уметности, члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а и Драгана Божиновић, професорка књижевности и сама љубитељ чисте природе и борац за реке Старе планине. Она је рекла да су јој мотиви са Иваниних слика познати и да је она лично била на свим тим местима. Слике су већ биле на изложби у „Музеју одбране река Старе планине“ у јеку највеће борбе за њене шуме, бистре реке, водопаде и брзаке. Каже да је Ивана на својим сликама успела да пренесе суштину иза облика.

Професор Русалић је казао да је Ивана као млад уметник у веома кратком периоду остварила резултате које многи други не остваре ни у много више година. Она је перспективан уметник коме треба веровати. Говорећи о њеној посвећености истакао је пример када је радила изложбу фотографија, она је снимила 6-7000 фотографија да би добила квалитетну поставку изложбе. На крају свог обраћања публици, он је похвалио и сам колектив библиотеке, истакавши добар осећај за организацију и праве вредности чиме су оправдали име и дело Стојана Трумића.

Сумарни преглед живота и дела Иване И Костић, укратко изгледа овако:

Рођена је 16. јануара 1993. године у Књажевцу. Завршила је средњу уметничку школу у Нишу (2012). Дипломирала 2016. године на Факултету примењене уметности у Београду на Одсеку дизајна ентеријера и намештаја. Мастер студије завршила 2018. године на истом факултету и одсеку. Живи у Београду и бави се дизајном ентеријера и намештаја, сликарством, скулптуром и фотографијом.

ИЗЛОЖБЕ:

– Прва самостална изложба уметничке фотографије „Сутра почиње данас“, Ранчићева кућа. Гроцка, новембар 2018.

– Самостална изложба дела у галерији завичајног музеја у Књажевцу, јун 2019.

-Самостална изложба фотографија „Пупинов Идвор данас“ – изложба поводом рођења великог научника и родољуба Михајла Пупина у његовом родном Идвору – Дом културе Михајло Пупин, октобар 2019.

– Изложба слика у „Музеју одбране река Старе планине“ (2020)

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор