dani-ledene-tisine-georgije-parabucski

Отворена изложба посвећена страдању током Рације 1942

Препоручите пријатељима

ЖАБАЉ: Првог дана манифестације „Дани ледене тишине – 80 година од Рације 1942“ коју организују Црквена општина Жабаљ и Општинска народна библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ у 19 часова је у галеријском простору библиотеке свечано отворена изложба о страдању православног свештенства током новосадско-шајкашке рације 1942. године, аутора Петра Ђурђева, директора Историјског архива града Новог Сада.

dani-ledene-tisine-izlozba-petar-djurdjev-zabalj

Отварању ове драгоцене изложбе присуствовала је бројна публика, председник Општине Жабаљ, Урош Радановић, аутор изложбе – Петар Ђурђев, а у име организатора скупу су се обратили архијерејски намесник жабаљски јереј Пера Анђелић и Варја Нешић, уредница културног програма ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ.

Петар Ђурђев је надахнуто говорио о историјском пресеку догађаја у међународној и националној политици који су претходили овом злочину окупационих снага и подвукао је значај обележавања оваквих догађаја, који проналазимо у исцрпљивању смисла страдања за српски народ кроз целокупну историју, а у чему постоји усрдна подршка градске и покрајинске власти у Новом Саду, као и Епархије бачке.

Архијерејски намесник је као главни иницијатор одржавања ове изложбе под благословом Епископа бачког Господина Иринеја говорио о сасвим новој духовној перспективи за молитвени живот који доноси канонизација мученика пострадалих током Рације 1942.

Варја Нешић је приликом отварања нагласила подршку општинских власти у Жабљу и истакла да ће изложба бити отворена за посете до православног Бoжића 2023. године.

Извор: ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ

Оставите одговор