Likovna-kolonija-Vojvođanski-salaši-Titel-2024

Оживели салаши

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У суботу, 20. априла, одржана је десета јубиларна ликовна колонија у организацији Општинске организације инвалида рада Тител.

Колонија је одржана у просторијама клуба пензионера, а одазвало се осам ликовних стваралаца из Титела, који су сликали на тему „Војвођански салаши“. Како нам је рекла Мара Топић, председница Општинске организације инвалида рада, због скромних средстава којима располажу, а у жељи да наставе традицију, били су присиљени да позову само локалне уметнике јер нису у могућности да испрате повећане трошкове који би настали позивањем стваралаца из других места.

Досадашње колоније које су одржане у организацији инвалида рада Тител, углавном су биле на слободну тему, а јубиларна је посвећена салашима и салашарима, нечему што је не тако давно била редовна појава и стил живота у Војводини, а данас је то спорадична појава која буди носталгију и сећање на минула времена.

Радна и другарска атмосфера која је владала међу учесницима колоније, допринела је настанку квалитетних и инспиративних радова, на задовољство стваралаца и организатора.

Ликовни ствараоци били су: Милица Поповић, Љубица Ранисављев, Ђорђе Шаркић, Иванка Јерков, Винка Секулић, Александар Мирков, Паја Тополски и Стево Диклић.

За кафу, сокове и друге напитке, као и за послужење, побринули су се: Цица Срданов, Љубица Манчић, Мара Топић, Бошко Влашки, Љиља Спасојевић и Цица Манчић.

Ово је доказ да за успешно и корисно дружење нису увек потребна велика материјална средства него добра воља и намера.

Дружење је крунисано поделом захвалница учесницима колоније уз обећање да се у скорије време очекује ново дружење уз учешће већег броја стваралаца.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор