milovan-mirkov-onb-veljko-petrovic-zabalj

Признање Матице српске директору ОНБ Вељко Петровић Жабаљ, Миловану Миркову

Препоручите пријатељима

НОВИ САД: На седници Управног одбора Матице српске у фебруару 2024. године директор ОНБ „Вељко Петровић” Жабаљ Милован Мирков је изабран у редовно чланство ове установе, што је једногласно потврђено на годишњој скупштини Матице српске 20. априла текуће године.

Постајемо као појединци или чланови институција свесни да ништа не можемо учинити сами, на пољу културе, просвете, образовања и целокупног друштвеног живота. Због тога је сарадња једне библиотечке установе са другим установама од националног значаја предуслов истинских резултата, који неће бити значајни само локално, већ и на националном нивоу. Управо је овакву сарадњу са најстаријом и најважнијом установом културе српског народа, Матицом српском, отпочела и ОНБ „Вељко Петровић” Жабаљ, пре свега у вези са одржавањем научног скупа посвећеног историји насеља жабаљске општине и штампањем зборника на исту тему. Ову сарадњу су у континуитету понели и одржавају је генерални секретар Матице српске, др Милан Мицић, и директор ОНБ, Милован Мирков, тако да се она претворила у низ књижевних програма и узајамних посета две установе.

Такође, ОНБ „Вељко Петровић” Жабаљ је на челу са својим директором у процесу проширења чланства сарадника Матице српске одиграла посредничку улогу јер су за чланове сараднике Матице српске изабрани аутори – учесници Научног скупа о историји насеља општине Жабаљ.

Због свега горе реченог, дужни смо да као установа оставимо траг о једном важном признању наводи се на званичном сајту библиотеке у Жабљу.

Оставите одговор