hor sveti sava zabalj

Прослава празника Светог Саве и слава Дечјег хора у Жабљу

Препоручите пријатељима

hor sveti sava zabalj

ЖАБАЉ: У навечерје празника, у Светониколајевском храму служено је празнично бденије, а на сам дан служена је света Литургија, на којој је началствовао протонамесник Ранко Милојевић уз саслужење месних пароха. Празник Светог Саве је у Светониколајевском храму прослављен литургијски уз учешће великог броја деце која похађају веронауку и њиховог вероучитеља Срђана Јанковића, који је припремио тридесеторо деце за рецитације.

Радост овогодишње прославе, уприличила су деца Дечјег хора Свети Сава на челу са својим диригентом госпођом Катарином Јанковић, који је ове године прославио своју прву крсну Славу, а која редовно сваке недеље и празника активно учествују у светолитургијском животу ове светиње. У наставку Литургије, освештани су колач и кољиво, Дечјег хора. Поред деце из хора и ученика веронауке, прослави су се прикључила и дечица из вртића и сва остала деца присутна у храму, за шта су и награђена пригодним поклонима.

Ове године је Црквена општина припремила 30 пакетића, а већ другу годину 200 пакетића нам је даровала Општина Жабаљ на челу са председником општине господином Чедомиром Божићем и председником Скупштине општине господином др Драганом Злоколицом.

Након Литургије у вртићу Детињство пригодан програм одржала су дечица, освећени су славски колач и жито, а високопречасни протопрезвитер Остоја Нијемчевић одржао је беседу.

На сам дан празника у просторијама у биоскопу у Жабљу, одржана је Светосавска приредба у организацији Основне школе Милош Црњански. Приредбу је отворила директорица Основне школе госпођа Дубравка Миљојковић, а исту је благословио протопрезвитер Остоја Нијемчевић, архијерејски намесник жабаљски уз саслужење протонамесника Ранка Милојевића и презвитера Милана Ђурића. У славу Божју а у спомен Светога Саве, освештани су колач и кољиво. Биоскопска дворана је била премала да прими све грађане и децу који су желели да учествују у слављу.Надахнуту светосавску беседу одржао је благочестиви господин Срђан Јанковић, катихета из Жабља. У програму и игроказу који је водио господин Раде Миљојковић, учествовала су деца поменуте основне школе.

Уз основну школу, пригодну Светосавску прославу организовала је и Средња школа 20. октобар у својим просторијама, где су ученици одржали пригодан програм. Након тога директор школе господин Миодраг Јањош, поздравио је присутне и позвао овогодишњег кума др Жарка Димитрића да поздрави госте и да позове свештенство да освети славско жито и колач а након освећења катихета Срђан Јанковић је одржао славску беседу.

Протопрезвитер Остоја Нијемчевић

Извор: beseda.rs

Оставите одговор