radmila-nestorovic-ikonopisac-istoricar-umetnosti

Разговор са иконописцем Радмилом Несторовић

Препоручите пријатељима

ЖАБАЉ: У оквиру манифестације „Дани сећања на ледену тишину – 80 година од Рације 1942. године“ која је одржана у организацији Црквене општине Жабаљ и ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ уприличено је уметничко, поетско и надасве духовно вече у разговору са историчарком уметности и иконописцем Радмилом Несторовић, чије излагање је било пропраћено визуелном презентацијом њених икона мученика, као и читањем поезије посвећене погрому 1942. године.

Радмила Несторовић је надахнуто и пријемчиво говорила о свом раду и мотивима да се бави темом мученика и тренутком њиховог страдања – као тренутком када се најсветлије и најтамније у људској судбини срећу и образују тајну светости, пред којом се иконописац диви и коју покушава да представи људима који се пред иконом моле. Према њеним речима, тема мученика је повлашћена тема у иконописању и обавезује и уметника и молитвеника на поштовање, молитву и сећање које је подсећање на вечни живот ка ком сви идемо. Радмила Несторовић је преносећи своје искуство у раду на темама јасеновачких новомученика заправо повезала два догађаја, временски блиска, али просторно и контекстуално различита у тачку универзалног сусрета свих страдања Срба, које јесте континуитет постојања Срба као народа.

У разговору је учествовала публика, а ученици Средње школе „22. октобар“ у Жабљу, Катарина Билић и Атанасије Темеринац, рецитовали су новију поезију посвећену страдању током Рације 1942.

Извор: ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ

Оставите одговор