branko-curcin-dani-secanja-na-ledenu-tisinu-zabalj

Одржана пројекција филма Деца бесмртности

Препоручите пријатељима

ЖАБАЉ: У четвртак 22. децембра, настављена је манифестација посвећена обележавању осамдесетогодишњице од погрома 1942. године под називом „Дани сећања на ледену тишину – 80 година од Рације 1942“. Уз гостовање протојереја-ставрофора Бранка Ћурчина, старешине Храма Вазнесења Господњег на Клиси у Новом Саду, приказан је филм „Деца бесмртности“ у продукцији Епархије бачке.

Отац Бранко Ћурчин је својим чувењем које је стекао као духовник у Новом Саду и у заједници „Земља живих“ окупио бројну публику у галеријском простору жабаљске библиотеке.

На почетку вечери је приказан филм „Деца бесмртности“ у продукцији Епархије бачке у ком је отац Бранко Ћурчин, иначе пореклом из Чуруга, главни наратор. Он гледаоце води кроз стратишта у Шајкашкој и у Новом Саду, те кроз потресне разговоре са сведоцима погрома.

У разговору који је уследио са протонамесником Пером Анђелићем отац Бранко је подвукао, колико трагичност, толико и драгоценост ових догађаја за српски народ на овим просторима, јер положена жртва заправо представља залог, како вечног, тако и нашег овоземљаског постојања на простору многострадалне Шајкашке у вековима који претходе, све до новије историје.

Извор: ОНБ „Вељко Петровић“ Жабаљ

Оставите одговор