Izložba-fotografija-PJP-Vojvodine-2024-Titel

Сећање на време части и херојства

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У уторак, 20. фебруара, у свечаној сали СО Тител одржана је свечаност на којој су евоциране успомене и појашњена улога Посебних јединица полиције (ПЈП) из Војводине у заштити отаџбине. Изложба фотографија ПЈП обогаћена са неколико униформи постављених на лутке у природној величини и неколико шлемова, беретки и делова опреме који су се налазили у заштићеној витрини, постављена је у просторијама спомен галерије НБ „Стојан Трумић“ у Тителу.

Стручни консултанти изложбе су командант ПЈП, генерал-потпуковник Обрад Стевановић, бригадни генерал Стојан Коњиковац и пуковник Миодраг Капор. Велики посао око организације целокупног догађаја урадили су ветерани ПЈП полицијске станице Тител, уз моралну и материјалну подршку органа локалне самоуправе на челу са председником општине Драганом Божићем. Колико је интересовање владало за поменута дешавања, доказ је и то да један део публике није имао места у свечаној сали, па је остао испред ње.

Свечани програм у стилу професионалног водитеља водио је Драган Миленковић, ветеран ПЈП.

Програм је започет извођењем химне „Боже правде“, а затим је водитељ најавио и поздравио Јадранку Горјановић, супругу погинулог Слобаодана Горјановића, ветеране ПЈП који су рањени на КиМ у борби са албанским терористима, свештенство, председника општине Драгана Божића са сарадницима, представнике МУП-а Србије, представнике Председништва удружења ветерана ПЈП, представнике ПЈП из Новог Сада, Зрењанина и Бачке Паланке, представнике Удружења 549. херојске моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“, као и представнике херојске 37. моторизоване бригаде, представнике јавних установа и предузећа из општине Тител, приватне предузетнике, новинаре и телевизију.

Након минута ћутања за погинуле, присутнима се обратио Саша Пантелић, председник Удружења ветерана ПЈП. Он се захвалио својим саборцима, али и свим присутним који су издвојили своје време да би присуствовали овој манифестацији. Изложба је припремљена да се људи упознају са оним што су чинили припадници ПЈП, да се упозна њихово дело и жртва. Ова изложба је само један део пројекта који је урадило Удружење ветерана ПЈП са свим својим члановима, а други део односи се на ПЈП из Шумадије, Браничева, Поморавља, Подунавља, Источне Србије, Тимочке Крајине… Изложба и документарни филм ће ићи кроз места Војводине да се грађани упознају у што већој мери шта су чинили припадници ПЈП Војводине и ко су биле 34 жртве из њихових редова који су дали своје животе у одбрани Србије на КиМ.

Горан Петровић, председник ПЈП АП Војводине уручио је одличја рањеним припадницима. Признања су добили и представници јавних установа и предузећа из општине Тител, као и приватни предузетници који су помогли у одржавању ове манифестације.

Драган Божић, председник општине Тител, у свом обраћању истакао је захвалност Удружењу ПЈП које неће дозволити да се један део српске историје заборави и да падне прашина на њега као што је требало стотину година да се расветљава Први светски рат: „Не постоји ниједан део српске историје којег треба да се стидимо, а још мање да га заборавимо“.

Овај део манифестације завршен је надахнутим говором ког је емотивно и надахнуто изрекао Драган Миленковић говорећи о патриоти и храбром и поштеном човеку Слободану Горјановићу, човеку који ће остати у срцима свих оних који су га познавали. На њега ће подсећати и улица која носи његово име, улица којом људи слободно ходају уживајући у парчету слободе за коју се он борио и дао свој живот. Ветерани ПЈП, ПС Тител организовали су ову изложбу као мали каменчић у мозаику сећања на доброг и храброг човека.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор