Sveti-Trifun-2024-Titel

У Шајци заједно Свети Трифун и Валентин

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У среду, 14. фебруара у дому Драгана Миленковића из Титела, већ од раног јутра било је весело и динамично. Окупило се друштво да спремно обележе славу виноградара и воћара, дан Светог Трифуна.

Припреме су биле темељне, како то већ бива када се састане мушко друштво. Слављеници су уредно давали оцене вину, ракији и другим послужењима, а никоме није недостајало стручности и елоквенције, тако да би неки необавештени пролазник могао штошта да забележи и научи, па можда да му понешто буде и од користи.

Око 10 часова дошао је свештеник Милош Јевросимов који је извршио обред и благословио виноград и виноградаре, а домаћин и кум славе Драган Миленковић, орезао је неколико чокота.

Ђорђе Шер, председник Друштва виноградара и воћара „Шајка“ Тител који је уједно и пудар, подсетио је и позвао присутне на прославу Светог Трифуна у вечерњим часовима у хотелу „Тиса“ где се слави уз музику и богату вечеру и пиће. У хотелу се обавља сечење колача и освећење кољива.

Све присутне даме добијају цвеће као знак пажње за Дан заљубљених. Тим гестом у равноправан положај стављају се даме које у значајном броју славе Светог Валентина и Дан заљубљених и они који славе Светог Трифуна, заштитника еснафа виноградара и механџија. Многи не знају да се и Свети Трифун слави и као Дан љубави.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор