dervis-i-smrt-titel

Слободан Ћустић одиграо представу Дервиш и смрт у Тителу

Препоручите пријатељима

ТИТЕЛ: У понедељак, 23. септембра, у Дому културе у Тителу изведена је позоришна представа “Дервиш и смрт”, у режији познатог глумца Слободана Ћустића. Представа је изведена пред великим бројем посетилаца, што је доказ да публику и у малим местима занимају озбиљне теме из наше класичне књижевности.

Улогу Ахмед Нурудина играо је Слободан Ћустић, а улогу Бећира тумачио је деветнаестогодишњи Младен Леро, велика нада српског глумишта, студент глуме треће године у класи Тихомира Станића.
Публика је представу одгледала у потпуној тишини и концентрацији, а велики аплауз на крају представе, био је награда за извођаче. Селимовићево дело “Дервиш и смрт” доживело је велики број извођења у позоришту у режији разних аутора, а снимљен је и филм.
“Дервиш и смрт” је роман у којем главни лик, дервиш Ахмед Нурудин, трага за смислом живота. Он се бори за живот свога брата који је у затвору. У тој борби сусреће се са великим дилемама и изазовима.Смрт његовог брата је велика прекретница у његовом животу- он почиње да сумња у веру и људе око себе, па и у самог себе.
Говорећи о представи коју је режирао, Слободан Ћустић је једном приликом рекао:
“У Мешином роману “Дервиш и смрт” пронашао сам нешто што ме је већ после прве прочитане странице зауставило. Снажан приказ највеће човекове муке- сумње. Сумња је све и дилема око свега је неисцрпни бунар духовности и неиспитаних тајни људске душе којом се Меша бави.”
Он је такође истакао једну Селимовићеву реченицу у роману: “Ја немам два срца, једно за љубав, друго за мржњу”, што је окарактерисао као нешто најхрабрије, најчасније и највеличанственије што може рећи један човек.

Текст и фото: Стево Диклић

Оставите одговор