Vaskrsna Poslanica 2024

Васкршња посланица патријарха Порфирија: Плач раздире груди многих народа, међу њима и српског

Препоручите пријатељима

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије је у Васкршњој посланици указао на покушаје историјског ревизионизма и да се српски народ, жртва вишеструког геноцида и етничког чишћења, прогласи за починиоца геноцида.

„Због тога данас снажно подижемо свој глас и указујемо на апсолутну неистину и покушај небивалог историјског ревизионизма, у коме се настоји да простом инверзијом српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида“, рекао је патријарх Порфирије.

Додаје да не умањујемо размере злочина у Сребреници, али, као православни Срби, не прећуткујемо ни злочине над српским народом у околини Сребренице, али да се нажалост, на те злочине по српским селима у којима су затиране целе породице и који су се дешавали од 1992. до 1995, не обазиру предлагачи резолуција.

„По њима, постоји ексклузивно право на жртву и бол због исте. По нама, све невине жртве су невине жртве, биле оне муслиманске или хрватске или пак српске, што ‘мудро’ прећуткују савремени ревизионисти и непријатељи историјске истине, који својим наметањем ексклузивног права на бол и жртве, остављају свима нама који живимо на овим просторима камен спотицања за будућност“, рекао је патријарх Порфирије.

Извор: СПЦ – Васкршња посланица

Оставите одговор